Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

plan i program za vrtice

Nastavni plan i program za vrtiće: 5 prekretnica u učenju koje će vaše dete dostići

U vrtiću će vaš mališan vežbati osnovne pojmove matematike, čitanja, pisanja, oblika i vremena. Saznajte više o tipičnom nastavnom planu i programu za vrtiće i saznajte kako da pomognete svom detetu da postigne važne prekretnice u učenju kod kuće.

Vreme je da vaš mališan krene u jasle, vrtic ili predskolsko! Ako se pitate kako nastavni plan i program u vrtiću izgleda ovih dana, on se i dalje uglavnom fokusira na savladavanje slova, zvukova i reči. Sa oduševljenjem ćete gledati kako vaše dete pravi prve korake ka čitanju, proširuje rečnik i piše svoja prva slova azbuke.

Vaše dete će takođe naučiti ključne osnove matematike. Do kraja prve godine treba da broje do 30, prepoznaju uobičajene oblike i završe osnovno jednocifreno sabiranje. Naravno, ovo poslednje se odnosi na nešto starije mališane, dok će oni najmlađi savladavati boje, životinje i slično.

POVEZANI ČLANCI: 9 načina da pripremite svoje dete za vrtić

Vodič za uzrast: Kada deca treba da krenu u vrtić?

Važno je shvatiti da se obrazovni standardi pomalo razlikuju u pojedinim vrtićima. Takođe, ono što je jako važno, to je da sva deca uče različitom brzinom, tako da je svakom detetu neophodno pokloniti i određenu pažnju kod kuće, kako bi savladali određeno gradivo. Možete im pomoći da uspeju u vrtiću tako što ćete im izgraditi samopouzdanje, koje će usaditi ljubav prema učenju koje kasnije traje maltene, ceo naš život.

Evo važnih prekretnica u učenju u vrtiću koje će deca postići prve godine, sa savetima kako da pomognete vašem mališanu da ostane na pravom putu sa nastavnim planom i programom vrtića kod kuće.

1.     Slova i zvuci u vrtiću

Prvo gore? Slova i zvukovi, osnove učenja kako pravilno čitati, pisati i govoriti. Vrtić će im pristupiti na zabavan i pristupačan način, uključujući mnogo različitih stilova učenja kako bi zadovoljili potrebe svih učenika. (Razmislite o vizuelnom, slušnom i puno praktičnog rada!)

Šta će vaše dete naučiti?

Do polaska u školu, vaš mališan će prepoznati, imenovati a možda čak i napisati sva slova azbuke (velika i mala). Oni će znati tačan zvuk koji proizvede svako slovo i moći će da pročitaju oko 30 složenijih reči.

Kako možete pomoći kod kuće?

Čitanje svojoj deci kod kuće ne samo da ih čini da uživaju u čitanju, već im pomaže i u školi. Zajedničko čitanje neguje druženje i zabavu i gradi koncentraciju, fokus i rečnik. Potražite knjige o posebnim interesovanjima vašeg deteta i dobijte predloge od bibliotekara, ali uverite se da knjige nisu previše teške za razumevanje.

Uvek je bolje započeti sa lakšim knjigama, jer se tada osećaju uspešnim, a to ih podstiče, pa će čitati više. ​​Deca uče kroz ponavljanje, pa čitajte iste omiljene knjige iznova i iznova, postavljajte pitanja i ohrabrujte svoje dete da izgovori jednostavne reči naglas . Tokom dana ohrabrujte ih da čitaju reči koje vide na uličnim znakovima, bilbordima i ekranima računara.

2. Pisanje u vrtiću

Na času, polaznici vrtića će naučiti da pišu jednostavne reči, kao što su sto, mačka i pas. Takođe će napisati kratke, jednostavne rečenice kao što je „Pas je krenuo napolje“.

Kako im možete pomoći kod kuće?

Držite posebnu kutiju ispunjenu materijalima za pisanje (bojice, olovke, markeri, papir i blokove) kako bi vaše dete moglo da vežba pisanje jednostavnih rečenica o svom danu. Pitajte šta su napisali i neka pročitaju naglas. Ponudite ohrabrenje izlaganjem njihovih pisanja na frižideru.

3. Brojevi i brojanje u vrtiću

Deca u vrtiću će naučiti da prepoznaju, pišu, poređaju i broje predmete do broja 30. Takođe će sabirati i oduzimati male brojeve (sabirati sa zbirom od 10 ili manje i oduzimati od 10 ili manje). Ovaj fokus na sabiranju i oduzimanju nastaviće se čak do drugog razreda osnovne škole.

Kako im možete pomoći kod kuće?

Pomozite svom detetu da pronađe brojeve od 1 do 30 u časopisima i novinama. Mogu da ih iseku, zalepe na papir i slažu u numerički red. Kada se vozite u kolima ili čekate u redu, igrajte igru „Šta sledi?“ Dajte svom detetu broj i zamolite ga da identifikuje sledeći broj, koji bi mu mogao pomoći da postigne ciljeve u vrtiću.

Pre spavanja, zamolite ih da prebroje koliko plišanih životinja imaju i pitajte: “Koliko knjiga o psima imate? Koliko brzo možete da ih prebrojite?” Uzmite dve od ovih knjiga i pitajte: “Koliko ih je ostalo?”

4. Oblici i predmeti u vrtiću

Deca će naučiti kako da imenuju i opišu uobičajene oblike (krug, kvadrat, trougao, pravougaonik). Do kraja godine moći će da identifikuju, sortiraju i klasifikuju predmete po boji, veličini i obliku.

Kako im možete pomoći kod kuće?

Razgovarajte o svojstvima uobičajenih oblika: Kako biste opisali pravougaonik? Po čemu se razlikuje od trougla? Pored toga, možete uvesti igru „Nacrtaj oblik“ i naizmenično sa detetom crtati pravougaonike, krugove i kvadrate.

Konačno, podstaknite svog učenika da organizuje igračke po vrstama – oni mogu da skupe blokove iste veličine u gomilu ili sortiraju Lego kockice po boji. Takođe možete izvaditi staru kutiju dugmadi i dati detetu da ih sortira po veličini i broju rupa.

5. Vreme i godišnja doba u vrtiću

Šta vrtići treba da znaju o vremenu i godišnjim dobima? U ovom uzrastu deca shvataju osnovne pojmove. Oni mogu da identifikuju vreme svakodnevnih događaja na najbliži sat—na primer, odlaze u školicu u 7:00 i jedu večeru u 18:00. Imajte na umu, međutim, da će im i dalje biti teško da u potpunosti shvate koncept vremena jer su oni konkretni mislioci, a vreme je apstraktno.

Kako im možete pomoći kod kuće?

Da biste ponovili koncept vremena, stalno čitajte sat tokom rutinskih aktivnosti. Koristite i objasnite reči kao što su jutro, podne, noć, juče, danas i sutra. Napravite zajedno vremensku liniju koja prikazuje tipičan dan, sa crtežima redovnih događaja i doba dana ispisanim ispod svakog od njih.

Pored učenja o vremenu, deca od 5 i 6 godina mogu da imenuju četiri godišnja doba, tako da zajedno crtajte promene vremena na kalendaru tokom cele godine. Pronađite slike koje ilustruju godišnja doba (raznobojno lišće, sneg, rascvetano cveće) i razgovarajte o tome šta vaše dete vidi u njima. Razgovarajte o tome koju odeću možete da nosite tokom svake sezone

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ne zaboravite da je u ovom uzrastu igra još uvek važan deo nastavnog plana i programa u vrtiću, tako da dobar program treba da sadrži mnogo mogućnosti za rast kroz igru i zabavne aktivnosti. I vašem novom vrtićarcu će verovatno biti potrebno dosta vremena za odmor i igranje kod kuće, tako da možete da ga podržite tako što ćete mu obezbediti dovoljno vremena za odmor i rano odlazak na spavanje dok se prilagođavaju životu u školi.

0652232073