Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

Period kada se vaše dete priprema za polazak u jasle, vrtic ili predškolsko je svakako jedan od najvažnijih momenata u životu. Često se dešava da i samim roditeljima adaptacija deteta na vrtic jako teško pada, što je i sasvim normalno, ali u tim situacijama morate ostati pribrani, staloženi, i svom mališanu pružiti maksimalnu podršku i ljubav. Baš iz razloga, što detetu sam polazak treba da bude jedno lepo životno iskustvo koje će mu doneti puno benefita.

Ovo je period kada detetu morate pružiti neizmernu ljubav, podršku i pomoć, tako da mu polazak u vrtić bude lepo iskustvo.

5 korisnih saveta roditeljima za adaptaciju deteta na vrtić

5 korisnih saveta roditeljima za adaptaciju deteta na vrtić
5 korisnih saveta roditeljima za adaptaciju deteta na vrtić

U nastavku teksta daćemo vam 5 korisnih saveta za adaptaciju deteta na vrtić. Sigurni smo da će pomoći kako vama, tako i vašem mališanu, kao i da ćete zajedno lakše prebroditi taj pomalo težak trenutak, koji predstavlja jako bitnu fazu u dečijem odrastanju.

PRIPREMITE VAŠE DETE ZA VRTIĆ NA VREME

Jako je važno da pričate sa svojim mališanom. Kako bi ste ga što bolje, i na vreme pripremili za vrtic neophodno je da objasnite vašem detetu šta ga tamo očekuje. Takođe, jako je važno da se dete upozna sa vaspitačem koji će ga tamo dočekati.

Jako je važno i da detetu objasnite šta se u vrtiću radi, kako će tamo provoditi vreme, nagovestiti da će se tamo igrati, učiti i družiti sa svojim vršnjacima.

Sam taj razgovor sa detetom pre nego što krene u kolektiv je od velikog značaja, i shvatite to kao jednu jako bitnu stavku koja se tiče same pripreme za polazak u vrtić, jaslice ili predškolsko. Svako dete najviše poverenja ima u svoje roditelje, i svakako da će mnogo lakše prevazići tu svoju novu avanturu ako mu je predstavite kao nešto što je dobro, jer stvarno i jeste tako.

Adaptacija na vrtić – postepeno povećavajte  dužinu boravka deteta u vrtiću

Prosečno vreme za koje se dete adaptira je period izmedju 2-3 nedelje. Mada, svako dete prihvata adaptaciju na neki svoj način, što je i sasvim normalno. Postoje oni mališani koji veoma lako prihvate novu okolinu, a ima i onih koji na sve načine pokušavaju da izbegnu odlazak u vrtić i teže se adaptiraju. Jako je važno da i u samoj adaptaciji učestvuju i roditelji kao i da ne posustaju, već da zajedno sa vaspitačima pronađu bolji pristup, ukoliko je tako nešto neophodno.

Samu adaptaciju bismo podelili u dve grupe, laku i tešku, gde ćemo se potruditi u nekoliko stavki da vam više približimo kako one zapravo izgledaju kao i kako postupati u skladu sa datom situacijom.

Laka adaptacija predstavlja normalnu reakciju na promenu sredine dece koja su uspostavila sigurnu i stabilnu emocionalnu vezu sa roditeljima. Kod takve dece reakcije i promene u ponašanju prolaze u roku od 10-15 dana boravka u kolektivu, dete se brzo navikava na novu sredinu i raduje se dolasku u nju.

Teža adaptacija se ređe viđa i obično se ispoljava tako što dete menja raspoloženje pri samom dolasku u obdanište. Jako je bitno da kod ovog vida adaptacije roditelji ostanu istrajni i da vode pozitivne razgovore sa svojim detetom o novom kolektivu u kom se nalazi. Potrebno je pohvaliti svoje dete za sve što je naučilo u vrtiću jer će to ispoljavati i kod svoje kuće.

Dešavaće se i da dete ispolji pojedina negativna ponašanja, gde je jako važno ne govoriti detetu loše o kolektivu gde se nalazi, jer ćete na taj način stvoriti odbojan stav deteta prema vrtiću.

Postoji i još jedan, malo drugačiji vid adaptacije dece na vrtić i on se uglavnom odnosi na mališane jaslenog uzrasta. Sa njima je potrebno raditi nešto duže, jer oni i nisu svesni kompletne situacije kao njihovi stariji drugari. Naravno, jako često se i oni najmlađi vrlo brzu priviknu na novonastale okolnosti i dolaze radosni u svoj novi kolektiv.

Trudite se da dete ne vidi vaše emocije

Mnogi roditelji teško i stresno preživljavaju ovaj period života deteta kada se najčešće dete prvi put odvaja od roditelja na više sati. Jako je bitno da u toj situaciji ostanete staloženi kako vaše dete to iskustvo ne bi shvatilo previše traumatično. Svakako da će i vama biti teško, što je i sasvim normalno ali treba izbegavati preteranu dramu pred svojim mališanom.

Dakle, poljubite dete, recite mu da idete na posao ili da nešto završite i napomenite da ćete brzo doći po njega, budite iskreni u razgovoru i recite svom detetu kako će uživati, igrati se i naučiti potpuno nove stvari.

Upornost je ključ uspeha za dobru adaptaciju deteta

Dešava se da deca svoj revolt izražavaju na različite načine. Znaju da budu jako tvrdoglava i uporna, ali na roditeljima je da pokušaju da ostanu  pri toj odluci. Što pre dete shvati da je vrtić mesto gde će ono biti srećno to je bolje i za dete a i za same roditelje.

Ukoliko želite da saznate kako možete ostvariti i pravo na subvencije za upis u vrtic, to možete učiniti klikom na link ovde.

Posvetite pažnju detetu

Nakon povratka iz vrtića potrudite se da vašem detetu posvetite što više pažnje, kako bi ono shvatilo da nije napušteno, i da ga i dalje neizmerno volite. Pitajte vaše dete kako je provelo vreme u boravku, šta je naučilo, da li ima neke nove drugare i tome slično.

Pohvalite dete za sve ono što je naučilo, bilo da su to nove reči na stranom jeziku, pokazne vežbe iz baleta ili tome slično. Deca vole kada su u centru pažnje, pritom kada ih dodatno pohvalite za sve novo što su naučili, počeće i sami da shvataju benefite koje im je kolektiv doneo.

Takva deca su uvek raduju kada ustaju rano ujutru i spremaju se za polazak u vrtić.

Proces adaptacije deteta na vrtić – moguće reakcije

Postoje brojne reakcije dece prilikom procesa adaptacije i baš iz tog razloga roditelji igraju ključnu ulogu. Potrebno je da istrajete u svojoj odluci, budite uporni i razgovarajte sa svojim mališanom. Benefiti koje vrtić doprinosi svakom detetu su ogromni, ali to mališani ne znaju i zato je potrebno da razgovarate s njima i na najbolji mogući način im to predstavite.

Neke od reakcija deteta na vrtić

  • uporan i dug plač
  • odsustvo komunikacije deteta i vaspitača i dece
  • odbijanje hrane i slab apetit
  • često budjenje noću
  • pad imuniteta.
  • povlačenje u sebe
  • nagle promene raspoloženja
  • negativan stav prema kolektivu

Ukoliko se odlučite da vašeg mališana upišete baš u našu Vrtićiadu, slobodno nas pozovite na broj telefona 065/223-2073.

0652232073