Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

kako pripremiti dete za polazak u vrtic

9 načina da pripremite svoje dete za vrtić

Vrtić donosi velike promene za decu. Nekima je to prvi put da se nalaze u struktuiranom okruzenju okruzeni drugim malisanima.

Sva deca različito reaguju na nova okruzenja i kolektive. Neki su uzbuđeni novim iskustvima i jedva čekaju. Nekima je teško sa promenama i nervozni su. I deca mogu drugačije reagovati kada uđu na vrata učionice.

I deca dolaze u vrtić sa različitim stepenom spremnosti. Neki već imaju veštine koje su im potrebne, kao što je poznavanje azbuke, brojanje do 10 ili recitovanje ponekih dečijih pesmica. Neki to još nisu stigli, što je naravno sasvim u redu. Sva deca se razvijaju na različite načine, i zato je neophodno pratiti njihova interesovanja. No, to ćemo ostaviti za neku drugu temu, koja će imati više veze sa dečijim interesovanjima.

Ukratko, adaptiranje vaše dece na vrtić izgleda ovako:

  • Vrtić je velika životna promena za svu decu.
  • Deca su često nervozna zbog polaska u vrtić.
  • Priprema za promene, kao i za samu adaptaciju može olakšati sam proces tranzicije.

Evo devet načina da olakšate samu adaptaciju dece na vrtic.

Ukoliko želite da saznate nešto više o samoj Adaptaciji dece na vrtić, to možete učiniti klikom na link ovde.

1.     Vežbajte veštine koje očekuju mališane u novom vrtiću.

Tokom leta vežbajte aktivnosti koje će vaše dete raditi na času, kao što je formiranje slova i držanje olovke. U redu je ako vaše dete nije savladalo ove veštine kada počne škola. Ali to može ublažiti stres za vaše dete – i pomoći vaspitaču – ako učionica u vrtiću nije prvo mesto gde vaše dete pokušava da uradi ove zadatke. Ovo se odnosi i na nešto manju decu jaslenog uzrasta, koja bi umesto učenja slova, prvo trebala da nauče da crtaju i boje.

Vaspitači takođe uče decu da prave oblike koristeći makazice namenjene deci. Ako vaše dete još nije koristilo makaze prilagođene deci, sada je pravi trenutak da ih isprobate.

2.     Postavite jasno vreme za spavanje i jutarnje rutine.

Postoji velika šansa da će vaše dete imati novu jutarnju rutinu kada bude krenulo u vrtić. Možda je ranije vreme buđenja ili morate čekati prevoz za vašeg mališana.

U zavisnosti od vašeg jutarnjeg rasporeda, može vam pomoći da pomerite vreme za spavanje kako bi vaša deca bila naspavana u ranim jutarnjim časovi. Pre nego što vaše dete i počne da ide u vrtić, potrudite se da zajedno prolazite kroz novu jutarnju rutinu koja očekuje vašeg mališana. Vežbajte da se dete budi na vreme, oblači i doručkuje, pere zube i sve ostalo što je neophodno.

3.     Počnite da postepeno ukidate vreme spavanja.

Mnoga grupica u vrtiću imaju popodnevni odmor, pogotovo one gde se nalaze oni najmlađi, a to su naravno jaslice. Ali ako vaše dete i dalje drema, ova pauza će verovatno biti kraća od dremki na koje je vaše dete naviklo. Počnite da smanjite dužinu spavanja za nekoliko minuta dnevno pre polaska u vrtić.

Kraće spavanje bi takođe pomoglo da vaše dete ranije uveče ode u svoj krevet.

4.     Učinite sledeća uputstva zabavnima.

Od dece u vrtiću se očekuje da prate uputstva tokom celog dana. Vežbajte ovo kod kuće na zabavan način. Neka vaše dete radi aktivnosti sa uputstvima u jednom ili dva koraka pre polaska u vrtic. Možete raditi različite zanate ili igrati nove igre zajedno. Takođe, možete da zamolite dete da vam pomogne kada kuvate.

5.     Pitajte vaše dete kako se oseća.

Velika nepoznanica zbog koje deca mogu da se osećaju uznemireno jeste jako veliki broj druge dece, i potpuno novo okruženje. Pomozite svom detetu da prebrodi tremu prvog dana — i veće brige — razgovorom. Pitajte stvari poput: „Šta želiš da znaš o vrtiću?“ Ili: „Deluješ malo nervozno. Šta misliš o…?”

Vašem detetu može biti teško da razume ili izrazi ova osećanja. Ali postavljanje pitanja i pokazivanje empatije omogućava vašem detetu da zna da ste mu podrška.

6.     Vežbajte traženje pomoći.

Vaše dete može biti nervozno zbog toga što mu je potrebna pomoć u vrtiću. To može biti sa ličnim stvarima poput samostalnog odlaska u kupatilo ili spremanja za odlazak na kraju dana.

Objasnite da je vaspitač uvek tu da pomogne ako postoji problem—i da je skroz u redu da pita. Neka vaše dete vežba da traži pomoć pre samog polaska u vrtić. Ovo pomaže deci da izgrade samopouzdanje, kao i da govore šta im je potrebno i kada im je nešto potrebno.

7.     Čitajte zajedno.

Vrtić je mesto za mnogo igre. Ali vaše dete će takođe naučiti osnove u predmetima kao što su čitanje, pisanje, jezici pa čak i matematika i informatika. Čitanje vašem detetu što je češće i to će znatno doprineti u postavljanju temelja za učenje u vrtiću. Takođe pomaže da se deca pripreme za vreme slušanja u učionici.

Otkrijte knjige koje su dobre za decu koja kreću u vrtić. Čitanje vašem mališanu je jako i ima mnogo pozitivnih efekta pored onog koje smo nabrojali. Čitanje pred spavanje može u značajnoj meri odvratiti vaše dete od mobilnih telefona, televizora i ostalih manje poželjnih načina njihove animacije.

8.     Upoznajte nove prijatelje.

Pokušajte da se vašu decu odvedete u kolektiv gde možda već poznaje neke mališane iz recimo parka ili sa sporta. To će doprineti da se vaš mališan oseća sigurnije u novom kolektivu, jer će tamo zateći njemu poznata lica koja će ga uvesti u igru sa novim i nepoznatim mališanima..

9.     Podsetite dete na prednosti koje će mu vrtić doneti.

Neka deca se brinu da nisu „dovoljno dobra“ u obavljanju stvari. Objasnite da je sve u vrtiću pokušavanje novih stvari i radu na poboljšanju starih stvari.

Razgovarajte o i stvarima koje je vaše dete uradilo i naučilo u prethodnom periodu odrastanja. Istaknite neke uspehe koje je imalo u skorije vreme, bilo da se radi o učenju vezivanja cipela ili hvatanju lopte. Zajedno možete čak napraviti i „kutiju za dostignuća“.

Polazak u vrtić može biti jako jednostavan, a može biti  i pun uspona i padova. Ali mala priprema može napraviti veliku razliku u tome kako se vaše dete oseća prilikom samog polaska.

Ključni faktori:

  • Znajući šta ih očekuje, to zapravo pomaže deci da krenu u vrtić sa više samopouzdanja.
  • Prilagodite vreme spavanja i jutarnje rutine pre polaska u vrtić.
  • Recite svom detetu da je u vrtiću sve pokušaj i učenje novih stvari i da je u redu tražiti pomoć.
0652232073