Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

zasto-izvoditi-decu-napolje

Izvođenje dece napolje: jedna od najboljih stvari koje roditelj može da uradi

Roditelji mogu pomoći svojoj deci da rastu, uče i imaju avanture samo provodeći neko vreme u prirodi.

Prvih pet godina detinjstva je zaista važno za razvoj deteta. Tokom ovih godina, roditelji, bake i deke, pa čak i starija braća i sestre, mogu pozitivno uticati na dobrobit dece za ceo život stvarajući mogućnosti za učenje visokog kvaliteta.

Prednosti prirode za decu

Priroda pruža mnoge doživotne koristi i prednosti u pogledu fizičkog zdravlja, mentalnog zdravlja i intelektualnog razvoja. Zdrava izloženost vitaminu D promoviše zdravlje kostiju i pomaže u smanjenju problema povezanih sa dijabetesom i srčanim oboljenjima. Čak se i igranje sa prljavštinom pokazalo da smanjuje nivo anksioznosti i stresa kod dece.

Saznajte i nesto o 12 stručnih saveta za podizanje samopouzdane dece

Priroda pomaže deci da uče o svom svetu

Upoznavanje dece sa raznovrsnošću prirode — od jedinstvenih životinja do različitih predela i klime — može ih podstaći da izgrade poštovanje za svet oko sebe i da im pomogne da shvate svoje mesto u njemu.

Na Adi Ciganliji, gde se naš vrtić i nalazi svakodnevno upoznajemo nove biljne i životinjske vrste o kojima vrlo rado volimo da čujemo nešto novo.

Na primer, poseta reci ili potoku je prilika da se deca ne samo poduče o ribljim staništima, već i da istraže odakle dolazi njihova voda za piće, jedan od najdragocenijih resursa u životu.

Upoznavanje dece sa različitim prirodnim okruženjima može im pomoći da razmišljaju izvan svog neposrednog okruženja i da izgrade dobro zaokružene perspektive. Učenje i obrazovanje zasnovano na prirodi poboljšavaju kritičko razmišljanje deteta.

Priroda nas takođe može povezati sa našom hranom, odnosno ishranom, pogotovo zdravom ishranom. Možete pokušati da izgradite i negujete malu baštu.

Mnogo godina kasnije, kada sam imao priliku da posetim rođake, video sam lisnato zelenilo koje su pedantno uzgajali i cenio prednosti života od zemlje.

Ako posetite lokalnu pijacu, odvojite vreme da saznate više o poljoprivrednicima koji uzgajaju hranu koju kupujete i recite svojoj deci šta taj proces znači.

Iako mnoge zajednice i dalje dobijaju dosta hrane od velikih farmi, upoznavanje vaše dece sa nekim lokalnim proizvođačima hrane povezuje ih sa hranom koja je često zdravija za njih i bolja za planetu. A obrazovna prilika da se vidi da hrana ne potiče iz supermarketa je neprocenjiva.

Pronađite zelene površine u vašoj blizini za avanture

Moja deca i ja imamo sreću da živimo u blizini javnih parkova i drugih zelenih površina. Krošnja drveća u našem području je od vitalnog značaja za naše urbano okruženje jer drveće bukvalno čisti naš vazduh i troši gasove staklene bašte koji doprinose klimatskim promenama. Još bolja situacija je u našem omiljenom vrtiću, Vrtićiadi. U samom centru Beograda, na najlepšem mestu u prirodi, Adi Ciganliji, deca imaju idealnu priliku da odrastaju u zdravoj atmosferi. Svaki dan je ispunjen zelenilom, prirodom, našom predivnom Savom, i naravno savskim jezerom koje smo malopre pomenuli.

Naši mališani su uvek zdravi, veseli i puni energije, što nas je dovelo do zaključka da je glavni „krivac“ za to, ni manje ni više nego PRIRODA.

Zelene površine im takođe pružaju priliku da nauče i razmotre rizik. Deca takođe moraju da nauče kako da prevaziđu svoje granice. Zamislite to kao siguran oblik preuzimanja rizika. Naravno, za vašu decu je neprijatno i zastrašujuće da budu u bilo kakvoj opasnosti.

 Međutim, penjanje na drveće ili konstrukcije igrališta, prskanje u potoku ili branje divljeg voća su prilike da doživite prirodu na svoj način.

Kreirajte sopstvene aktivnosti na otvorenom

Nikada nije prerano (ili kasno) za kreiranje aktivnosti za decu da dožive prirodu i saznaju zašto je vredi zaštititi.

Za strukturiranu zabavu, razmislite o poseti muzeju, botaničkoj bašti ili parku koji takođe služe deci.

Za nestrukturirana okruženja ponesite ilustrativnu knjigu autohtonih biljaka ili mapu sa detaljima o rekama i drugim vodenim putevima. Istražite svoje lokalne i regionalne vrste da biste bolje razumeli okolni ekosistem.

Ukoliko ste na izletu, na nekoj od naših planina ili jezera i reka, podignite učenje dalje tako što ćete pronaći ljude koji su upoznati sa zemljom, poput lokalnog stanovništva ili turističkih vodiča i tome slično.

Čak i u urbanim sredinama, postoje prilike da se otkrije šta je jedinstveno, šta je autohtono i šta je uvedeno u to područje.

Podstaknite njihovu ljubav prema prirodi

Poremećaji koje je napravio čovek su životna činjenica, ali priroda zove! U prirodi pronalazimo lek za sve, pa čak i za ubrzano življenje u kojem se svi nalazimo.

Omogućavajući deci da se identifikuju sa svojom okolinom, pomažemo im da razviju sopstvenu zahvalnost za prirodu i, vremenom, priznanje da su ova mesta vredna očuvanja.

Štitimo ono što volimo. Podstaknimo ljubav prema prirodi što je pre moguće!

0652232073