Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

vrtićiada privatan vrtić u beogradu

12 stručnih saveta za podizanje samopouzdane dece

Kako izgraditi samopoštovanje kod dece i pomoći im da osete da mogu da podnesu ono što im se nađe na putu.

Od rođenja, deca uče nove veštine vrtoglavom brzinom. I zajedno sa tim novim sposobnostima, stiču i samopouzdanje da ih koriste.

Kako deca postaju starija, to samopouzdanje može biti jednako važno kao i same veštine. Da bi napredovala, deca moraju da veruju u svoje sposobnosti, a da istovremeno znaju da mogu da se izbore sa tim ako u nečemu ne budu uspešna. Doživljavanjem majstorstva i oporavkom od neuspeha oni razvijaju zdravo samopouzdanje.

Evo 12 načina koji će pomoći vašoj deci da se osećaju sposobnom i da maksimalno iskoriste svoje veštine i talente.

1. Model samopouzdanja

Videti vas kako se s optimizmom i puno priprema rešavate sve prepreke koje vam se nalaze na putu, predstavlja dobar primer za decu. To ne znači da se morate pretvarati da ste savršeni, baš naprotiv. Priznajte svoju anksioznost, ali nemojte se fokusirati na nju – fokusirajte se na pozitivne stvari koje radite da biste se pripremili.

2. Nemojte se nervirati zbog grešaka

Pomozite deci da vide da svi prave greške i da je važno da uče iz njih, a ne da se zadržavaju na njima. Ljudi sa samopouzdanjem ne dozvoljavaju da im strah od neuspeha stane na put – ne zato što su sigurni da nikada neće uspeti, već zato što znaju kako da brzo podnesu neuspehe.

3. Ohrabrite ih da probaju nove stvari

Umesto da svu svoju energiju usredsrede na ono u čemu već ističu, za decu je dobro da se diverzifikuju. Sticanje novih veština čini da se deca osećaju sposobnim i sigurnim da mogu da se izbore sa svime što im se nađe na putu.

4. Dozvolite deci da ne uspeju

Prirodno je da želite da zaštitite svoje dete od neuspeha, ali pokušaji i greške su način na koji deca uče, a nedostatak cilja pomaže deci da otkriju da to nije fatalno. Takođe može da podstakne decu na veći napor, što će im dobro poslužiti kao i odraslima

5. Pohvalite istrajnost

Učenje da ne odustanete pri prvoj frustraciji nakon jednog neuspeha je važna životna veština. Samopouzdanje i samopoštovanje se ne odnose na uspeh u svemu sve vreme, već na to da budete dovoljno otporni da nastavite da pokušavate i da ne budete uznemireni ako niste najbolji.

6. Pomozite deci da pronađu svoju strast

Istraživanje sopstvenih interesa može pomoći deci da razviju osećaj identiteta, što je neophodno za izgradnju samopouzdanja. Naravno, gledanje kako njihovi talenti rastu takođe će dati ogroman podsticaj njihovom samopoštovanju.

7. Postavite ciljeve

Artikulisanje ciljeva, velikih i malih, i njihovo postizanje čini da se deca osećaju snažno. Pomozite svom detetu da pretvori želje i snove u ciljeve koji se mogu primeniti tako što ćete ih ohrabriti da sastave listu stvari koje bi želeli da postignu. Zatim, vežbajte razbijanje dugoročnih ciljeva na realna merila. Vi ćete potvrditi njihova interesovanja i pomoći im da nauče veštine koje će im trebati da postignu svoje ciljeve tokom života.

8. Proslavite trud

Pohvaliti decu za njihova dostignuća je sjajno, ali je takođe važno da im kažete da ste ponosni na njihove napore bez obzira na ishod. Potreban je naporan rad da bi se razvile nove veštine, a rezultati nisu uvek trenutni. Neka deca znaju da cenite posao koji rade, bilo da su mališani koji grade od kockica ili tinejdžeri koji sami uče da sviraju gitaru.

9. Očekujte od njih da se uključe

Možda se žale, ali deca se osećaju povezanije i cenjenije kada se na njih računa da rade poslove prilagođene uzrastu, od skupljanja igračaka do pranja sudova do podizanja mlađe braće i sestara koji su se sapleli. Domaći zadaci i vanškolske aktivnosti su sjajne, ali biti potreban vašoj porodici je neprocenjivo.

10. Prihvatite nesavršenost

Kao odrasli znamo da je savršenstvo nerealno, i važno je da deca shvate tu poruku što je ranije moguće. Pomozite deci da vide da je ideja da su drugi uvek srećni, uspešni i savršeno obučeni, bilo da je na TV-u, u časopisu ili na društvenoj mreži prijatelja, zapravo fantazija kao i da je destruktivna po psihičko zdravlje. Umesto toga, podsetite ih da je biti manje od savršenog ljudski i potpuno u redu.

11. Postavite ih za uspeh

Izazovi su dobri za decu, ali oni takođe treba da imaju prilike u kojima mogu biti sigurni da će postići uspeh. Pomozite svom detetu da se uključi u aktivnosti koje mu čine da se oseća udobno i dovoljno samopouzdano da se uhvati u koštac sa većim izazovom.

12. Pokažite svoju ljubav

Neka vaše dete zna da ga volite bez obzira na sve. Pobedite ili izgubite veliku utakmicu, dobre ili loše ocene sve to ide uz dečije odrastanje. Čak i kada ste ljuti na njega, pokažite podršku. Uverite se da vaše dete zna da mislite da su sjajni – i to ne samo kada rade sjajne stvari – povećaće njihovu ličnu vrednost čak i kada se ne osećaju dobro.

0652232073