Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

Kupovina zdravih namirnica za decu

Da li je vaše dete spremno za predškolsko? Pripremite ih sa ovih 18 veština

Novi prijatelji, nove veštine i celodnevna zabava: Mnogo je razloga za radovanje u predskolskom! Takođe, ima i mnogo toga da se uradi kako bi se pripremili za prvi dan.

Vaše dete može biti zabrinuto zbog napuštanja kuće i sklapanja prijateljstva – to je u redu! Nervoza je prirodna. Da biste olakšali tremu prvog dana, možete čitati knjige sa svojim detetom koje podstiču socijalno-emocionalne veštine za vrtiće i predškolsko, tako da mogu da daju sve od sebe kada upoznaju nove drugare.

Kada dođe dan, od novog polaznika predškolskog će se očekivati da znaju neke osnovne veštine, na primer kako da drže olovku i napišu svoje ime (ovo se naravno odnosi na nešto starije mališane…). Za druge veštine, poput pisanja jednostavnih rečenica, biće potrebno vreme, i nije neophodno previše opterećivate vaše dete sa tim.

Opšti ciljevi se fokusiraju na to da deca izgrade jake veštine pre čitanja, vežbaju formiranje slova, unaprede svoje veštine slušanja i komunikacije, upoznaju osnovne matematičke koncepte i steknu aktivno interesovanje za svet.

U nastavku saznajte kojih su to 18 veština koje treba uzeti u obzir dok se vaša porodica sprema za predškolsko.

1. Identifikujte neka slova azbuke.

Kupite Bukvar, ili neku drugu knjigu koju ćete zajedno čitati sa vašim malisanom, i polako ga uvoditi u celokupnu priču. Pored knjiga, postoje i razne igračke koje će pomoći da se vaši mališani zainteresuju za Azbuku, i vrlo brzo naučiti da prepoznaju slova.

2. Pravilno uhvatite olovku, bojicu ili marker.

Preporučujemo metodu „štipni i preokreni“, koja izgleda ovako:

„Položite olovku ispred deteta tako da olovo bude usmereno na dete“. „Neka dete uštine olovku kao da bi uštipnulo nekog drugog i okrenite olovku nazad prema detetu sa gumicom koja ide preko ruke. Zatim ga naslonite na srednji prst.”

3. Napišite njihovo ime koristeći velika i mala slova, ako je moguće.

Roditelji treba da jasno stave do znanja da su velika slova za prvo slovo imena, a mala slova za ostala slova u imenu. Zajedno sa vašim detetom nekoliko puta ispišite njegovo ime na praznom papiru i čitajte ga slovo po slovo, li slog po slog. Nakon nekoliko pokušaja, prepustite olovku vašem mališanu i vidite da li je vežba urodila plodom.

4. Naučite glasove koji odgovaraju samoglasnicima i suglasnicima.

Osnova fonike počinje kada pratite reči prstom dok čitate naglas svom detetu. Uvek se za početak preporučuje da čitate po slogovima, jer većini dece je to lakši i brži način da ga savladaju. Budite strpljivi i pratite vašeg mališana.

5. Naučite ga da prepozna nazive boja i delova tela.

Isto možete vežbati i sa geometrijskim oblicima, koja deca uglavnom nauče da prepoznaju dok su još jako mala.

6. Prepoznati i proizvesti reči koje se rimuju.

Knjige koje sadrže rimovanje i ponavljanje su blagodat za fonološki razvoj vašeg deteta – uparivanje zvukova sa izgovorenim rečima i, kasnije, pravopisom.

7. Ponovite puno ime i rođendan.

Naučite vaše dete da ponavlja svoje puno ime, kao i datum rođenja. Na taj način jačate identitet svog deteta sa svojim imenom, a učeći datum rođenja, savladava brojeve i pored toga mesece, dane i godine.

8. Recituj dane u nedelji i mesece u godini.

Odlična vežba za jačanje govornih sposobnosti vašeg mališane, i pored toga naučiće sve mesece u godine što je od velikog značaja. Isto tako možete ubaciti i godišnja doba.

9. Razvrstaj predmete prema njihovoj veličini, obliku i količini.

Veštine klasifikacije su gradivni blokovi važnih matematičkih koncepata. Na taj način razvijate memoriju vašeg mališana i učite ga osnovnim geometrijskim oblicima, što će mu značajno olakšati polazak u prvi razred.

10. Brojite do 10.

Postoji mnogo knjiga za brojanje koje podučavaju osnove, ali i školski rani učenici: Radna sveska za ekstra velike veštine u vrtiću: Vežbanje matematike ima dovoljno aktivnosti — i divnih ilustracija — da deca uče sve do polaska u školu, pa čak i nakon toga.

11. Slušajte pažljivo bez prekidanja i podignite ruku da biste govorili.

Naučite vašeg mališana da, kada želi nešto reći prvo podigne ruku. Na taj način ga pripremate za prvi razred i lakše ga prilagođavate za okruženje koje ga očekuje.

12. Pratite uputstva u više koraka.

Sledeći uputstva su veština razumevanja, koju vaše dete može da izgradi sopstvenim tempom uz radnu svesku, u koju će sam upisivati slova, brojeve i sve ono što je naučio zajedno sa vama ili u predškolskom.

13. Radite zajedno sa prijateljem ili u malim grupama na timskom projektu.

Deljenje je briga. Ukoliko je vaše dete druželjubivo i lakše mu je da uči sa drugarom ili drugaricom, onda mu to i omogućite. Ono što je dobro kod učenja u paru jeste da jedno drugog počinju da preslišavaju i tako međusobno dele stvari koje su zapamtili i naučili na času.

14. Koristite makaze, lepak, boju i druge umetničke materijale sa relativnom lakoćom.

Postoje razni kompleti za aktivnosti koji su fantastičan način da oživite učenje uz pomoć zanata i eksperimentišete sa sklapanjem predmeta.

15. Obuci se.

Vrtić je odlično vreme za odvikavanje od pomoći u svakodnevnim rutinama koje deca mogu sama da obavljaju poput zakopčavanja jakne, obuvanja, oblačenja i sve tome slično…

16. Očistite za sobom.

Naučite vaše dete da za sobom rasklanja. Ne zahtevajte od njih da budu preveliki čistunci, ali neke osnovne stvari poput rasklanjanja igračaka, odlaganje obuće i odeće bi trebali da se podrazumevaju.

17. Naučite ih da se odvajaju od roditelja

Odvajanje od dece teško pada kako samoj deci, tako i roditeljima. Pre razdvajanja im uvek pričajte o tome kako ćete ih sačekati nakon vrtića, kao da ćete se igrati kada dođete kući, napraviti im njihovo omiljeno jelo i tome slično.

18. Naučite ih da komuniciraju sa knjigom

„Zaista je korisno ako učenici znaju kako da drže knjigu i okreću stranicu“, kaže Smit.

Pronađite više stručnih odobrenih knjiga za vrtiće, savete i resurse o tome kako da se pripremite za školu u našem vodiču za pripremu za vrtić.  Postoje i mnogi drugi besplatni izvori i udžbenici koji vam mogu pomoći u privikavanju vašeg mališana.

0652232073