Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

najlepši vrtic u gradu vrtićiada

Prolecni saveti za roditelje i decu

Dani su sve duži, vreme je sve toplije i deca provode više vremena na otvorenom, što je stvarno sjajno. To umnogome daje pozitivnih uticaja na vaše dete, a bogami i na same roditelje. Deca na taj način svoje vreme za igru provode u prirodi, što u značajnoj meri doprinosi njihovom zdravlju, imunitetu i razvijanju. Prelazaskom iz zime u leto, odnosno početkom proleća, kao i celo njegovo trajanje, zapravo nam donose jedan varljivi prelazni period, sa velikim razlikama u temperaturi, a takođe i doprinosi razvijanju bakterija i virusa, kojih je, verovali ili ne, u zimu mnogo manje.

 Proleće – sezona za planinarenje, izlete, roštiljanje, baštovanstvo i zabavu na otvorenom. Ali sa prolećem dolaze i povremeni udarci, modrice, ugrizi, osip, prehlade i padovi. Kako roditelji mogu pomoći svojoj deci da izbegnu povrede? U nastavku teksta saznaćete nekoliko prolećnih saveta za roditelje i decu, kao i kako da sačuvate sebe i svoje mališane u ovom godišnjem dobu.

Pročitajte i naš tekst o tome Kako odgajati zdravu i srećnu decu klikom na link ovde.

Opasnosti za vaše mališane koje dolaze sa prolećem

Dolazak proleća je uvek uzbudljivo doba godine. Međutim, sa dužim danima i toplijim vremenom dolaze pretnje po zdravlje vaše dece. Promena godišnjih doba može biti razlog za nekoliko bolesti. Važno je znati na šta treba obratiti pažnju prilikom postavljanja dijagnoze, ali još bolje znati kako da sprečite probleme pre nego što svoju decu pošaljete napolje u šortsevima i kupaćim kostimima.

Takođe, i ujedi pojedinih insekata poput krpelja, mogu u značajnoj meri ugroziti zdravlje vaših mališana, te je potrebno preuzeti određene preventivne mere kako se to ne bi desilo.

Koristite kremu za sunčanje da zaštitite decu od lošeg uticaja sunčevih zraka

Do 18. godine, većina dece će upiti između 50 i 80 procenata preporučene količine doživotnog izlaganja suncu. Čak i u najoblačnijim danima, važno je da svoju decu zaštitite od UVA i UVB zraka. Nanošenje kreme za sunčanje sa SPF 30 ili više na vašu decu 15 – 30 minuta pre nego što ih pošaljete napolje može ih zaštititi ne samo od opekotina od sunca, već i od rizika od razvoja raka kože usled kumulativnog oštećenja kože.

Kada znate da će vaša deca biti napolju duži vremenski period, obavezno ponovo nanosite kremu za sunčanje svakih 30 minuta. Većina sportskih događaja odvija se u najtoplije doba dana, tako da ako imate decu koja se bave letnjim sportovima, ovo je posebno važno.

Postarajte se da vaša deca piju dovoljno vode

Hidratacija je važna tokom cele godine, ali se može reći da je teže hidrirati se tokom prolećnih i letnjih meseci, iz razloga što je potrebno unositi prilično veću količinu tečnosti, od onog što je inače preporučeno, tokom hladnijih meseci. Ukoliko su deca uključena u sport ili aktivnosti na otvorenom, znači da će im trebati više vode tokom dana da bi se održala.

Prema određenim istraživanjima, odgovarajuća količina vode koju treba konzumirati određuje nekoliko faktora, uključujući veličinu i starost deteta, nivo njegove aktivnosti i spoljašnju temperaturu i tome slično… Iako sportska pića reklamiraju njihovu sposobnost da pomognu u obnavljanju elektrolita, mnoga sadrže velike količine šećera. Banane su mnogo zdravija opcija za balansiranje elektrolita kada dete treba da se „napuni“ baterije.

Ako ste zabrinuti da bi vaše dete moglo biti dehidrirano, postoji nekoliko simptoma na koje treba obratiti pažnju a to su

  • glavobolja,
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • bol u stomaku i
  • grčevi u mišićima.

Ako se vaša deca pravilno hidriraju, trebalo bi da mokre 4 do 6 puta dnevno, i isto tako, mokraća bi trebala biti bistre do bledo žute boje.

Borite se protiv prolećnih alergija

ostarajte se da vaša deca piju dovoljno vode

Svi žele da budu napolju, da uživaju u toplijem vremenu nakon što su zaglavljeni unutra cele zime, ali toplije vreme ima tendenciju da izazove prolećne alergije. Deca mogu razviti alergije u bilo kom uzrastu i mogu biti podjednako teške kao i kod odraslih. Oko 40% dece u ovo doba godine pati od alergija, a simptomi se lako prepoznaju. Uobičajeni znaci uključuju neprestano kijanje, curenje iz nosa, teško disanje, svrab očiju i bol u ušima i/ili grlu.

Postoji nekoliko načina da očuvate svoju decu zdravom tokom prolećne sezone alergija. Jedna od opcija je da se okupaju nakon što su duže vreme bili napolju. Iako na veću žalost za decu sa teškim alergijama, najbolje je da ih držite unutra u dane sa visokim sadržajem polena, čak i ako je napolju toplo i lepo.

Drugo rešenje je da se odlučite da klimatizujete svoj prostor u kome ćete boraviti, umesto da otvarate prozore i puštate polen i druge alergene u svoj dom. Ako vaše dete pati od sezonskih alergija, koristite hladne obloge da biste ublažili fizičke iritacije, kao što su peckanje ili svrab očiju.

Odmah tretirajte krpelje i ujede insekata

Kada je dovoljno toplo da izađete napolje, to generalno znači da je dovoljno toplo da bube i insekti mogu da ispuze i uživaju na suncu. Iako su neki bezopasni, ujedi ili ubodi određenih insekata – i njihovih rođaka – mogu biti ne samo neprijatni, već i opasni. Jeziva stvorenja kojih ćete želeti da se sačuvati su pauci, krpelji i pčele, ose ili stršljeni. Ako vaše dete doživi ugriz ili ubod bilo koje od ovih buba, možda ćete morati da preduzmete medicinsku akciju.

Većina vrsta pauka je bezopasna, ali postoji nekoliko koje mogu značajno uticati na zdravlje vašeg deteta, kao što su smeđi pauk samotnjak, pauk vuk ili pauk crne udovice(kojih nema na prostorima naše zemlje, ali su se od skoro pojavili u okolnim zemljama, poput Grčke, Hrvatske i Crne Gore). Ujedi od ovakvih pauka mogu izazvati mučninu i povraćanje, glavobolju, grčeve mišića, groznicu i jezu, otok na mestu ujeda, au najtežim slučajevima, komu, napad ili otkazivanje bubrega.

Ujedi krpelja su izuzetno opasni za decu jer mogu da nose i prenose lajmsku bolest, a deca čine većinu pacijenata sa lajmskom bolešću. Ako počnete da primećujete pad motoričkih veština ili govora vašeg deteta, promene raspoloženja, odmah potražite medicinsku pomoć. Drugi uobičajeni simptomi lajmske bolesti mogu uključivati osip, groznicu, glavobolju, bol u mišićima, umor, noćno znojenje ili probleme sa spavanjem i osetljivost na svetlost.

Na kraju dana, deca će biti deca

Kako stiže proleće i toplo vreme, poslednja stvar sa kojom vi ili vaša deca želite da se nosite je bolest bilo koje vrste. Preduzimanje mera predostrožnosti i saznanje šta da tražite kod svoje dece može vam pružiti mir i omogućiti im da se zabave.

0652232073