Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

Kupovina zdravih namirnica za decu

Kupovina zdravih namirnica za decu

Lista zdravih namirnica
Lista zdravih namirnica

Da li na kraju kupujete istu hranu kada idete u kupovinu? Da li su vaša kolica puna zdravih namirnica koju vaša deca ne jedu ili nezdrave hrane koju se stidite što jedu?

U današnjem tekstu saznajte više o tome kako poboljšati navike, kako vas tako i vaših mališana kao i zašto je kupovina zdravih namirnica za decu toliko važna.

Čitanje deklaracije – Prvi korak ka odabiru zdrave hrane za decu

Dok budete učili o zdravoj hrani za vaše mališani i takođe, o izbegavanju brze hrane i nezdravih namirnica, zaista možete da primenite te lekcije u prodavnici kada kupujete namirnice, i vrlo lako ćete, ukoliko već nemate tu naviku, sami početi da prepoznajete zdrave i nezdrave namirnice. Na primer, nakon upoređivanja etiketa o nutritivnim vrednostima za recimo, sok od pomorandže, možda ćete izabrati sok obogaćen kalcijumom jer nema visoko fruktozni kukuruzni sirup ili tikvu, što je čest slučaj pogotovo kada su u pitanju domaći proizvođači.

Nažalost, roditelji su često u žurbi u prodavnici i nemaju vremena da upoređuju etikete na hrani. Pošto je to najbolji način da pronađete zdravu hranu i još hranljivije verzije namirnica koje već kupujete, trebalo bi da razmislite o dodatnom odlasku u prodavnicu bez dece kada imate više vremena, kako bi  jednostavno napravili listu namirnica za svoju porodicu.

Kupovina namirnica za svoje mališane

Generalno, zdrava hrana na vašoj listi namirnica za decu treba da uključuje:

 • Hrana bogata kalcijumom, kao što je mleko sa malo masti, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe deteta za kalcijumom
 • Hrana koja sadrži samo umerenu količinu šećera i soli
 • Hrana bogata vlaknima, uključujući hranu od celog zrna, povrće i voće
 • Hrana bogata gvožđem, uključujući nemasno meso i žitarice obogaćene gvožđem, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe deteta za gvožđem
 • Hrana sa niskim sadržajem masti i hrana sa niskim sadržajem zasićenih masti i holesterola
 • Ne prerađene namirnice, umesto prerađenih grickalica i hrane koja ima puno šećera, masti (uključujući trans masti), soli i drugih stvari koje im se dodaju i dosta dobrih stvari koje se uklanjaju, kao što su vlakna.

I naravno, želite da kupite hranu koju će vaša deca zaista jesti, zato je neophodno stvoriti im zdrave navike. Probajte da slatkiše kompenzujete voćnom salatom u koju na primer možete dodati malo meda. Sigurni smo da bi se to svidelo svakom mališanu. Što ranije počnete sa stvaranjem zdravih navika, kod dece jaslenog i vrtićkog uzrasta sigurni smo da će u budućnosti biti mnogo lakše održati te navike, u odnosu na decu predškolskog i školskog uzrasta.

Lista namirnica za vaše mališane

Primer liste namirnica koje biste mogli da uključite kada kupujete za svoju decu mogu su:

 • 100% voćni sok: Možete kupiti ograničenu količinu 100% voćnog soka, ali izbegavajte kupovinu sode i voćnih napitaka. Naravno, ovde treba posebno voditi računa, jer se ovo isklučivo odnosi na sveže ceđene sokove koji se uglavnom nalaze u frižiderima naših prodavnica, tako da je uvek najbezbednija opcija da sami iscedite sok za vas i vaše mališane.
 • Laka tunjevina u konzervi: Smatra se da lagana tuna ima manje žive od albakor („bele“) tune. I pored toga, trebalo bi da pratite i ograničite potrošnju ribe vašeg mlađeg deteta.
 • Prelivi za salatu bez masti ili sa niskim sadržajem masti: Prelivi za salatu bez masti mogu dodati ukus vašim salatama dok minimiziraju dodatne kalorije. Ovo se takođe može koristiti kao umak za povrće. Kao što važi i za sokove, isto tako i dresinge za salate možete da pravite sami.
 • Voće i povrće: Izaberite raznovrsno sveže voće i povrće koje je u sezoni i u kojem vaša deca uživaju, kao i prethodno isečeno voće i smrznuto povrće koje možete brzo da poslužite.
 • Zdrave grickalice: kokice na vazduhu ili lagane kokice, neslane semenke i orašasti plodovi, sos od jabuke, konzervirano voće u 100% soku, suvo grožđe i tost od celog zrna sa puterom od kikirikija mogu biti hranljive opcije za užinu prilagođene deci.
 • Nemasno meso i živina: Uključujući najmlađe juneće komade, najslabije svinjsko meso, ekstra nemasnu mlevenu junetinu, delove piletine bez kože i pileća prsa bez kože i ćureće kotlete.
 • Ulja i masti: Ulje kanole, kukuruzno ulje, maslinovo ulje, puter i majonez sa niskim sadržajem masti mogu biti zdravije opcije za kuvanje.
 • Mlečni proizvodi sa smanjenim sadržajem masti (2%), nemasni (1%) ili mlečni proizvodi bez masti: Izaberite mleko bez arome čokolade ili jagode, što može dodati dodatni šećer i kalorije. Za doručak probajte jogurt bez masti ili sa malo masti. Ako vaša deca žele zdraviji desert, možete im dati instant puding (bez šećera i masti) koji pravite sa mlekom sa malo masti umesto običnog pudinga od čokolade.
 • Hleb od celog zrna pšenice i drugi proizvodi od celog zrna: To uključuje testeninu od celog zrna, lepinje i rolnice za sendviče od celog zrna i smeđi pirinač. Ako vaše dete insistira na belom hlebu, pobrinite se da bude obogaćen vitaminima i mineralima.
 • Žitarice za doručak od celog zrna: Izbegavajte zaslađene žitarice i potražite žitarice od celog zrna sa dodatnim vitaminima i mineralima. Među najpoznatijim brendovima, neki dobri izbori su Total, Multi-Grain Cheerios, Post Original Shredded Vheat Spoon Size, Kellogg’s Frosted Mini-Vheats i Total Raisin Bran.

Lista namirnica koje ne treba kupovati

Popularna brza hrana
Popularna brza hrana

Jednako važne kao i namirnice koje treba da kupujete mogu biti i namirnice koje je neophodno izostaviti iz korpe. Pored voćnih napitaka i gaziranih pića, kada kupujete namirnice, trebalo bi da preskočite kupovinu sledećih:

 • Punomasni mlečni proizvodi i margarin
 • Voćni punč: Imajte na umu da osim ako piće koje kupujete ne kaže na etiketi 100% sok, onda verovatno nije 100% sok, što izostavlja mnoge popularne brendove.
 • Prerađeno meso kao što su delikatesi, kobasice ili viršle, koje mogu biti visoke u natrijumu i nitratima. Bolonja i salama su posebno nezdrave jer imaju više masti od drugog mesa za ručak.
 • Ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tilefiš, su ribe koje imaju visok nivo žive i ne bi trebalo da ih jedu mala deca.
 • Puter ili margarin koji može biti bogat zasićenim mastima i/ili trans mastima.
 • Hrana sa dodatkom šećera, koja se može identifikovati ako pogledate listu sastojaka za šećer, kukuruzni sirup, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, melasu itd.
 • Grickalice sa puno kalorija iz šećera i/ili masti, uključujući čips, krofne, kolačiće i slatkiše.
 • Kečap, majonez i svi ostali namazi sosevi i umaci koji su generalno prepuni konzervanasa i dodatih šećera.

Najvažnije na kraju, nemojte da kupujete namirnice koje liče na brzu hranu kod kuće, kao što su prethodno upakovane pice, pomfrit, viršle, pileći nuggets, kukuruzni psi i soda.

I još važnije od svega jeste da dete treba da bude dete, što znači da umereno odnosno dozirano i ograničeno davanje slatkiša vašoj deci ne može da škodi.

ći u privikavanju vašeg mališana.

0652232073