Sa prirodom na dlanu i decom u prvom planu!

vrtićiada privatne jasle

Kako postaviti zdrave granice sa decom

Svi roditelji su ponekad svesni da je neophodno postaviti zdrave granice u pojedinim odnosima sa našom decom. Ono što nas kao roditelje ponekad tišti jeste, kako to uraditi na pravi način. Znamo da je to ponekad jako teško.

Pokušajte da kažete detetu „ne“.

Mnogim roditeljima je neprijatno da počnu da postavljaju granice, posebno ako to niste radili ranije! Kao roditelji, mi volimo svoju decu i nikada ne bismo želeli da ih vidimo uznemirene zbog nečega što smo uradili (ili smo mogli da sprečimo).

Uprkos tome, moramo da se podsetimo da je postavljanje granica našoj deci neophodno. Ne samo da će im to koristiti, već može da nam olakša roditeljski put dok naša deca rastu! Svi moramo da naučimo šta se od nas očekuje, a detinjstvo je najbolje vreme da deca to nauče. Štaviše, savršeno je u skladu sa njihovim razvojnim ciljevima. Sva deca pokušavaju da istraže svoje okruženje u ovoj fazi – pažljivo posmatraju svoje okruženje, imitiraju ponašanja koja primećuju, beleže uzročno-posledične veze i formiraju uverenja o pravilima na osnovu onoga što vide.

Ne brinite ako su premladi da bi ih naučili takvim granicama.

Učenje o granicama u ranom životu daje deci veštine za navigaciju u budućim odnosima, tako da je manje verovatno da će raditi stvari koje drugima izazivaju nelagodu. Sve se svodi na to da se zna šta je prihvatljivo ponašanje, a šta nije. Ovu važnu životnu veštinu morate naučiti kao roditelji, a drugu za njih, kao decu, naučiti i zadržati.

Sledeće, dolazi važno pitanje: kako da naučimo decu granicama na zdrav način, tako da budu u stanju da uče i da ipak shvate da ih još uvek volimo? Evo nekoliko saveta!

1. Dajte jasna i direktna pravila

Ovo ostavlja malo nejasnoća ili rupa u zakonu. Manje je verovatno da će vaše dete preći granicu jer im je lakše da prate i razumeju pravila. Zapamtite da oni još uvek razvijaju svoje jezičke sposobnosti, pogotovo ukoliko je reč o mališani jaslenog i vrtićkog uzrasta!

Hajde da pogledamo dva uputstva:

O: „Zašto ne završiš večeru pre nego što počnes da se igraš svojim igračkama?“

B: „Molim te, završi večeru pre nego što počnes da se igraš svojim igračkama.

Drugo uputstvo je direktno, zatvoreno i ima uticaja. To je efikasnije u prenošenju svoje poente detetu. Ne samo da će vaše dete brzo razumeti šta želite, već će moći da zna i koliko čvrsto stojite na ovim pravilima.

2. Doslednost je ključna!

Doslednim sprovođenjem pravila, postoji struktura i disciplina kod kuće, a oba su važni elementi efikasnog roditeljstva. Vašoj deci bi bilo lakše da znaju kako da ostanu u granicama koje im namećete. Štaviše, oni bi takođe znali da ste ozbiljni u vezi sa granicama, što im pomaže da ih nauče da budu odgovorni za svoje postupke. Nadajmo se da će ih ovo naterati da dvaput razmisle pre nego što počine (potencijalni) prestup!

3. Odgovarajući, kongruentni govor tela

Svi smo čuli o tome kako verbalni jezik doprinosi samo malom procentu uverljivosti poruke koju prenosimo. Ovo se odnosi i na poučavanje dece granicama!

Kada podučavate ili disciplinujete svoje dete, uspostavite odgovarajući kontakt očima, govorite čvrstim glasom i imajte neutralan izraz lica. Razmislite o kontaktu očima na njihovom nivou, što znači da se morate sagnuti. Ovo se radi kako ih ne bi previše zaplašili.

Ne pokušavajte da ih disciplinujete dok im se smejete ili smešite – ako ne mislite da biste bili ubeđeni kada vam neko to uradi, velike su šanse da neće i vaše dete. Sve dok je sve što kažete u skladu sa vašim postupcima, vaše dete će razumeti da ste ozbiljni u vezi sa onim što kažete. Zbog toga je veća verovatnoća da će se zadržati unutar postavljenih granica.

4. Ostanite odlučni i pratite posledice

U idealnom svetu, naša deca nikada neće biti uznemirena. Posebno ne kod nas.

Međutim, znajte da je u redu ako je vaše dete uznemireno na vas u procesu postavljanja granica. Moraju da nauče šta je prihvatljivo ponašanje, a šta nije. Štaviše, iskustvo im takođe može pomoći da nauče kako da se nose sa negativnim emocijama na zdrav, racionalan način. Ove lekcije koje imate za njih su veoma neophodne, pa nemojte da se osećate loše zbog toga.

Može biti primamljivo da povučete sve što ste rekli ili uradili, ali znate da prazne pretnje takođe nisu način da se stvari reše. Iako za sada mogu učiniti vaše dete srećnim sa vama, prazne pretnje samo pokazuju vašem detetu da niste ozbiljni po pitanju granica. Možda će odlučiti da prkose ovim granicama u budućnosti.

5. Prepoznajte kada su se pridržavali granica koje ste postavili!

Ovo je odličan način da pokažete svom detetu da ga i dalje volite iako je uradilo nešto pogrešno! Kada urade nešto dobro, pohvalite ih i priznajte njihov trud. Deca vole da im se priznaju i hvale za nešto što su uradili, posebno kada su to od njihovih roditelja! Zbog toga se osećaju voljeno i cenjeno. Tako će biti motivisani da se drže ovih granica kako bi ponovo osetili ova pozitivna osećanja! Pozitivno pojačanje je odlično u održavanju dobrog ponašanja deteta.

6. Imajte razvojno prikladna očekivanja

Shvatite šta se može učiniti u određenim godinama, a šta može biti previše napredno za vaše dete. Ovo vas sprečava da postavljate prevelika očekivanja i kasnije će vam uštedeti mnogo agonije.

Pogledajte kakva zdrava očekivanja možete imati za svoje dete i koristite ih kao merila za njihov rast. Možete pratiti njihov napredak i obavestiti ih o njihovom poboljšanju! Ovo im takođe može poslužiti kao motivacija da nastave da se drže vaših granica i pokazuju prosocijalno ponašanje.

7. Ne dajte im previše moći i kontrole u ​​porodici

U suštini, nemojte razmaziti svoje dete.

Deca razvijaju naduvan osećaj uticaja i autoriteta kada im se da previše moći i kontrole u ​​porodici. Granice koje ste im postavili postaju zamagljene. Možda će biti ohrabreni da testiraju postavljena ograničenja i biće manje skloni da se drže onoga što ste im rekli. Ovo efikasno postavlja teren za buduće sukobe roditelja i dece i borbe za moć kada odrastu. Što je još gore, ako se ne obuzda od mladosti, moglo bi postati izazovnije postaviti ograničenja na svoje dete kako ono ulazi u adolescenciju, što je faza koja je veoma povezana sa traženjem nezavisnosti i formiranjem identiteta.

0652232073